[Esta semana en La Directa] WERT CONTRA LA HISTÒRIA

2012-12-16-Wert low

Xavier Diez

Cometem un greu error en menysvalorar Wert. L’actual ministre d’educació és un intel·lectual, un pensador en la tradició de la dreta reaccionària espanyola, capaç d’articular un conjunt de creences i llocs comuns per dotar-les de prou coherència amb la finalitat de construir una ideologia. I en aquest sentit (i també per la seva condició de sociòleg), ens remet a alguns dels pensadors franquistes dels seixanta capaços de justificar acadèmicament una dictadura, i revestir de modernitat plantejaments retrògrads. Probablement, el principal referent de Wert hagi esdevingut el sociòleg Juan José Linz, capaç de considerar la dictadura totalitària franquista com a “règim autoritari de pluralisme limitat”. Aquesta capacitat de dissimulació del feixisme autòcton, denunciat de manera valenta ja el 1972 per Joan Martínez Alier i la revista Cuadernos de Ruedo Ibérico (perseguida abans i després del franquisme), és el que ha alimentat bona part dels hereus dels genocides de la guerra civil, que no oblidem, inspiren el Partit Popular i consideren que Espanya els pertany per dret de conquesta, i que entenen la Constitució com a la continuació de la Victoria.

Wert redacta una llei per reescriure la història. Aquesta afirmació no és una metàfora, es tracta d’una intenció literal. Només cal mirar-se la meticulositat amb què pretén condicionar el currículum de la nova matèria troncal d’història, intenció a bastament reivindicada en la seva trajectòria com a tertulià. L’actual ministre, cap visible d’un potent corrent intel·lectual dins el postfranquisme dominant a l’actual Partit Popular, ha expressat la seva preocupació per l’absència d’un relat comú respecte a la naturalesa històrica, geogràfica i política d’Espanya. I està fent servir la qüestió de la llengua com a cortina de fum que satisfà la catalanofòbia transversal a esquerra i dreta de l’Espanya castellana, i que tanmateix, més enllà de la recentralització, reclama un relat únic espanyol. En altres termes, està tractant de ressuscitar una història oficial, no massa llunyana respecte el discurs, que si no hagués estat tràgic, faria riure, del nacionalcatolicisme dominant fins als seixanta, d’ España, unidad de destino en lo universal.

Wert, com la pràctica totalitat del reaccionarisme hispànic, exhibeix sense complexos la típica mentalitat conspirativa de la història. Al llarg de les seves intervencions ve a afirmar que la pretesa decadència espanyola prové de la conspiració d’esquerrans, progres multiculturalistes i nacionalistes perifèrics, nova denominació dels rojos, masones i separatistas. El seu model historiogràfic és el representat per la Real Academia de la Historia, el mateix que en un diccionari recent abellia la biografia de Franco, i que manté, contra els corrents historiogràfics europeus, una visió teleològica i positivista del passat. En aquest sentit, reclama a institucions centralitzades com el mateix Ministerio el monopoli de la veracitat històrica, que el professorat hauria de transmetre acríticament, i que l’alumnat hauria de retenir i memoritzar, d’una manera no massa llunyana a la que es feia servir al llarg del XIX.

Un dels fets que es desconeix és que la matèria d’història, tal com la coneixem, corre paral·lela a l’organització i expansió de l’escola pública a partir de 1850. L’escolarització massiva d’aquella època tenia com a objectiu la nacionalització d’una població majoritàriament aliena al país oficial. De fet, una de les obsessions dels estats consistia a establir una única llengua oficial, i a l’establiment d’un relat màgic (la història nacional) que servís per suscitar adhesió i obediència a les elits polítiques, i a justificar l’estat nació. Una historiografia constructora de mitologies nacionals que perseguia la lleialtat a un estat i a la identificació d’una població heterogènia a una nació. És quan comencen a publicar-se els primers manuals d’història d’Espanya, recull de fets i dades que empenyien a l’homogeneïtzació cultural i nacional… [mès a La Directa]

Hi ha un article molt interessant també sobre la privatització del parc Güell

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s