A Grecia ens juguen el nostre futur

En PDF

CoNNtra

DANIEL GÓMEZ-OLIVÉ i CASAS. Observatori del Deute en la Globalització.
Article publicat al número 168 del Periódico Diagonal del 16 de febrer de 2012, a:
http://www.diagonalperiodico.net/En-Grecia-nos-jugamos-el-futuro.html i al número
262 del Setmanari Directa, del 22 de febrer de 2012

A GRÈCIA ENS JUGUEM EL NOSTRE FUTUR
Aquests dies veiem com els líders europeus estan esprement al màxim la pell de
taronja grega, per assegurar que tot el suc s’aboqui en els seus gots, assedegats com estan de recobrar deutes hel·lènics. Les exigències de la Troika (CE, BCE i FMI) al Govern grec ens mostren com de cruel és la manca de solidaritat entre socis quan del que es tracta és del reclam de deutes impagables. De la mateixa manera, veiem com la democràcia i la garantia de drets socials es dilueixen, en la justa mesura que la pressió internacional exigeix al Govern grec que prioritzi el pagament dels deutes al pagament social que qualsevol Estat té l’obligació constitucional d’atendre . Però què és el que deu Grècia? A qui l’hi deu? Per què es deu? I el més important: què s’ha de fer davant aquest xantatge?

El deute públic de Grècia a finals del 2011 s’estima que hauria arribat als 355.000 M€, xifra que ja suposa el 165% del seu PIB. Gairebé un 75% del total (uns 260.000 M€) són bons que es negocien -amb grans marges de beneficis- en els mercats secundaris de valors, i que estan en mans d’agents privats (fons, asseguradores i bancs posseeixen gairebé el 70% dels mateixos), del BCE (que té un altre 20%) i de la seguretat social grega (10% restant). D’altra banda, poc més del 25% del reclamat (95.000 M€) són crèdits que li han atorgat -amb sucosos interessos- països socis de la mateixa UE (53.000 M€), amb Alemanya i França al capdavant, altres països de la comunitat internacional (22.000 M€), i el propi FMI (20.000 M€), arran del primer paquet de rescat -ja fallit-, aprovat tot just fa dos anys, el maig de 2010. Sent així, el primer que cal denunciar és el paper que juga la Troika en les negociacions, ja que tot i que es presenta com un negociador neutre per salvar Grècia de la tragèdia de l’impagament, en realitat el que pretén és assegurar-se el pagament de els deutes que reclamen per a ells i per al capital privat a qui representen.

Algú dirà que el deute s’ha de pagar. En tot cas això dependrà de com i qui el va originar i per a quin benefici. En el cas grec, el poble està denunciant que el deute es va quadruplicar amb la dictadura dels Coronels, que després va augmentar vertiginosament arran dels Jocs Olímpics de 2004, amb projectes megalòmans en què empreses alemanyes com Siemens van treure enormes beneficis subornant polítics , o amb la compra sistemàtica d’armament a França, Alemanya i els EUA, que fan que Grècia sigui el primer país de la UE en despesa militar en relació al seu PIB. En aquest sentit, és significatiu comprovar com mentre s’estan retallant pensions, sous i prestacions socials, la Troika no exigeix retallades en la despesa militar. No serà que no es retalla perquè els venedors d’armament són els mateixos creditors que ara els estan esprement? Per tot això, la societat grega està reclamant la suspensió unilateral de
pagaments, acompanyada d’una auditoria del deute que permeti conèixer l’origen, repudiar tot el deute il·legítim i encausar als responsables, tant nacionals com estrangers, que han portat el país a la fallida. Tal com estan les coses, aquesta sembla l’única sortida raonable i realment democràtica, és a dir, l’única que permetrà al poble grec recuperar el poder de la seva sobirania econòmica, social i política.

Ara que un segon rescat està damunt de la taula es defensa que cal ajustar encara més l’economia i aprofundir les reformes estructurals per garantir, diuen, la salut econòmica de Grècia (que no de la seva població, és clar). Això, per poder assolir un nivell ‘sostenible’ de deute del 120% / PIB el 2020. Si aquesta xifra és sostenible, per què no ho va ser a finals de 2009, just abans del primer rescat, quan el deute ‘només’ era del 125%? ¿Tot aquest costós recorregut, en termes socials, per arribar al mateix lloc de partida? No serà que és un altre l’objectiu real dels ajustos? No s’estarà aprofitant la crisi per desmantellar l’estat del benestar i minvar els drets socials de la ciutadania? No serà que l’interessant per als creditors no sigui tant el cobrament del deute, que també, sinó el que el seu pagament comporta en el seu propi benefici: ajustar les condicions perquè la classe treballadora estigui encara més indefensa? No en va hi ha qui afirma que Grècia és el nou laboratori de proves del neoliberalisme, com ho va ser Xile en els anys 70, per saber fins a quin punt es pot esprémer a la població i acabar amb el paper de l’Estat, amb l’excusa del deure del pagament del deute.

A Grècia s’està jugant més del que ens creiem. El que està en joc és la correlació de forces entre el poble i la classe dominant mundial, que està aprofitant la crisi, que ella mateixa ha provocat, per donar-nos una nova volta de rosca i fer-nos perdre els drets aconseguits, mitjançant la lluita social, durant decennis. Davant d’això, ens quedarem impassibles?

Daniel Gómez-Olivé i Casas
dani.goic@odg.cat
Investigador del Observatorio de la Deuda en la Globalización

Anuncios

3 respuestas a “A Grecia ens juguen el nostre futur

  • Conntra

   For me it is a pleasure to have mediterranean guests on my blog, especially from Greece. I hope you can give me information of what happens on the streets of Greece, which is very low in Spain;)

   • enfantterribleonhighheels

    Salut i força al canut.
    I ll give it a shot try translating the aforementioned article which is an accurate perception of the “game” from catalan to greek. I ll also try providing some info on yr twitter. The pleasure is all mine for Barna still has a special place in my heart after 10 years.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s